· 

Aromatherapie tijdens het rouwen

Mijn lieve schoonmoeder overleed vannacht en het verdriet om het verlies van deze prachtige vrouw is immens. Essentiële oliën hebben een impact op het limbisch systeem waardoor ze kunnen helpen bij het loslaten van deze veelvoorkomende emoties in de fases van rouw. Ze kunnen ons helpen op een gezonde manier onze emoties te verwerken door onze perspectieven te veranderen.

Jammer genoeg zijn essentiële oliën geen vervanging voor het rouwproces en gaan ze ook de pijn niet wegnemen maar kunnen ze wel de emoties helpen loslaten waardoor je zenuwstelsel  rust krijgt. Ze helpen je door de moeilijke periode heen te ademen die bij de emotie van verdriet optreedt.

Al heel snel rees dan ook de vraag :

“Kan jou aromatherapie je rouwende schoonfamilie niet ondersteunen .”

Jammer genoeg is het antwoord op die vraag niet zo makkelijk.

Mensen die vertrouwd zijn met aromatherapie, zoals ikzelf en mijn gezin, kunnen inderdaad  veel voordelen hebben van aromatherapie bij het verwerken van onze emoties in deze moeilijk tijden maar er bestaat helaas geen standaard wonderrollertje dat ik iedereen kan geven die rouwt.  Dit komt omdat het rouwproces verschillende fasen heeft en iedereen op zijn of haar eigen tempo die fases doorloopt. Bij mensen die ziek zijn start de rouwfase al een hele tijd voor het overlijden bijvoorbeeld wanneer een diagnose wordt gesteld. Bij een plots overlijden  start de rouwfase heel bruusk en heftig op het moment van overlijden.

Een andere reden waarom het niet aangeraden is om tijdens de rouwfase te starten met aromatherapie is omdat er een negatieve herinneringsgeurassociatie kan ontstaan wanneer mensen tijdens het rouwen worden blootgesteld aan bepaalde geuren. Wanneer ze die geuren later dan gaan ruiken, zal het hen herinneren aan deze emotioneel moeilijke tijd.  Daarom is mijn advies om mensen nooit tijdens een rouwproces te gaan introduceren aan aromatherapie.

Heb je al ervaring met aromatherapie dan kan je meerdere essentiële oliën gaan inzetten die ondersteunend kunnen zijn bij rouw. Als het over  emotionele ondersteuning gaat is het heel belangrijk om altijd essentiële oliën te gaan gebruiken die jij aangenaam ruiken vindt en iedereen heeft een unieke reukvoorkeur. Er zijn verschillende nuttige essentiële oliën die veel stadia van rouw overlappen en door elkaar kunnen worden gebruikt.

Fase ONTKENNING :

Wanneer u verrast of geschokt wordt door een verlies, kunnen essentiële oliën zoals lavendel, cederwood, Blue Tans , ylang ylang en orange helpen ondersteuning te bieden.

 

Fase WOEDE :

Essentiële oliën die nuttig kunnen zijn bij woede zijn helichrysum, bergamot, kamille en Frankincense.

(zowel  om woede te kalmeren die ongepast is, of om de spanning te verlichten van degenen bij wie irritatie zicht voordoet.)

Fase VERDRIET:

Er zijn meerdere essentiële oliën die kunnen helpen bij het opbeuren van een stemming als we verdrietig zijn. Enkele van deze essentiële oliën zijn orange, lemon, bergamot, grapefruit, juniper  en Frankincense

Vandaag maak ik deze rollermix om mezelf en mijn gezin te ondersteunen :

Rollermix ter ondersteuning van verdriet:

- 3 druppels Cypress

- 2 druppels Helichrysum

- 3 druppels Frankincense

- 5 druppels Bergamot

Voeg essentiële oliën toe aan een roller van 10 ml. Vul de rest met draagolie naar keuze.

*Recept is 4% verdunning, afhankelijk van leeftijd en conditie.

Let op : Bergamot is een olie die fotosensitief is dus breng je roller nooit aan voor je in de zon gaat. Tijdens zonnige dagen kan je wel bv een inhaler gaan maken met deze mix van essentiële oliën

Inhaler ter ondersteuning van verdriet :

6 druppels Cypress

5 druppels Helicrysum

5 druppels Frankincense

9 druppels Bergamot

Voeg de oliën samen in een leeg flesje en maak ze tot een synergie door ze zachtjes te mengen met elkaar. Druppel ze nadien op het wattenstaafje en voeg toe aan je inhaler.

GEHEUGENVERBINDINGEN

 

Uit onderzoek is gebleken dat geuren die verband houden met herinneringen uit het verleden geruststellend kunnen zijn voor degenen die rouwen om het verlies van een dierbare. Dit is één van de redenen waarom we ons vastklampen aan de kleding van een overleden dierbare en terwijl we ze ruiken, worden we overspoeld met levendige herinneringen aan het verleden. Het is belangrijk om te onthouden dat aroma zeer individueel is en dat u in deze omstandigheden moet ontdekken wat voor u geschikt is.